Uitvoering; uitgebreidere beschrijving

Basispatroon
Uitgangspunt kan zijn een gewone broek, klassiek model, of bandplooibroek. De laatste heeft het voordeel dat er al extra buikwijdte is wanneer de plooien niet dicht gestikt worden. Bij het opnemen van de maten van de taille en heupwijdte zijn deze zowel liggend als in zitstand genomen. Het verschil wordt voor een deel met elastiek achter in de band gecorrigeerd. Voor een ander deel geeft het tricotdeel in het voorpand wat extra 'lucht'.
 
Voorpand
De taillenaad wordt verlaagd, zie ontwerp. Hier komt een band van 4 tot 5 cm hoog. (MV gedeeltelijk van tricot zodat deze niet knelt) Neem tricot die ook weer ‘terugrekt’. Deze band wordt van het voorpand van het patroon afgehaald.
 
Achterpand
Het achterpand wordt opgehoogd, zie ontwerp. In de belegband worden knoopsgaten gemaakt en knopen geplaatst . Met behulp van knoopsgatenelastiek kan de band dan strakker gezet worden.
 
Verlegde zijnaad
Deze komt op de recht- van- draad- lijn van het voorpand. Vanaf taille tot aan kniestuk.
NB! knip ruime naadtoegift aan in verband met de ritssluiting. De toegift van de ondersluiting kan 6 cm zijn. De panden worden aan elkaar gestikt tot de eindstop van de rits, niet daar voorbij!
 
Sluiting: Rits of klittenband?
Voor de rits neem ik de dikke plastic rits, omdat er spanning op komt te staan. Nadeel is de dikke eindstop. Wanneer de rits helemaal open kan, zelf aan het eind een stevig trensje over de tandjes maken. ( De dikke eindstop heb ik er ook al eens met een tang afgeknipt.) Op de markt heb ik al eens dikke ritsen kunnen kopen, zonder dikke eindstop. In elk geval maak ik een sluiting zoals bij een broek; met een onderslag. Deze onderslag moet wel zo breed zijn dat de rits geen drukplek geeft.
Alternatief is een sluiting met klittenband. Dit is te overwegen in verband met de zelfredzaamheid. Plaats in dat geval meerdere korte stukjes, zodat het geheel niet zo stijf wordt.
 
Knie op vorm
Knie en knieholte in het patroon lager aangeven dan in basispatroon aangegeven is, omdat de knie bij het buigen van de benen hoger komt. Op 1/8 deel van onderbeenlengte vanaf aangegeven knie plaatsen. Reken voor het kniestuk dan 3 cm extra voor de kniecoupenaadjes. Tussen de coupes komt ca. 4 cm. Naadtoegiften in de knieholtes naar 2 zijden leggen en doorstikken.
 
Controle!!
Controleer na de aanpassingen de maten van taille, heupwijdte, kruislengte, binnenbeen en zijnaden.
 
Voering winterbroek
Kies voor rekbare voering bij stretch- bovenstof, bijvoorbeeld tricot. Bij niet rekbare stof, als jeans, kan voor flanel gekozen worden.
Bij de voering krijgt het kniestuk zijn vorm door de overwijdte in te rimpelen bij de zijnaad.